Financiële voordelen elektrisch rijden

Bij een financiële vergelijking tussen elektrisch rijden en op brandstof rijden is het van belang dat u naar de totale gebruikskosten over de complete gebruiksduur kijkt. Een elektrische bus is gemiddeld duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model op benzine of diesel. Echter is het van belang dat u alle kosten meeneemt. Indien u daarnaar kijkt dan zal u tot de conclusie komen dat elektrisch rijden goedkoper is dan op brandstof rijden.

Lagere energiekosten

Ten eerste doordat een elektrische auto lagere energie kosten kent. Prijzen van benzine en diesel zijn lastig te voorspellen. De elektriciteitsprijs thuis is daarentegen nagenoeg gelijk. Het voordeel is vooral te halen indien je de mogelijkheid hebt om thuis of op het werk de auto op te laden, dan kost rijden op stroom grofweg de helft van rijden op reguliere brandstof.

Minder onderhoud

Daarnaast vergt een elektrische auto minder onderhoud. Dat komt omdat er minder bewegende onderdelen zijn en dus treedt er minder slijtage op. Bovendien bestaat er minder behoefte aan regulier onderhoud; daarom hoef je niet zo vaak naar de werkplaats.

Fiscale voordelen

Ook zijn er een aantal fiscale voordelen bij het gebruik van een elektrische bus in vergelijking tot een bus op brandstof. Eigenaren die elektrisch rijden profiteren namelijk van een lagere motorrijtuigenbelasting. Dit is de belasting die de eigenaar van een motorvoertuig betaalt. Daarbij maakt het niet uit of u met het motorrijtuig gebruikmaakt van de weg of dat dit stilstaat op privéterrein. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting hangt af van het soort motorrijtuig dat u heeft, het gewicht van het motorvoertuig, de brandstof, hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is en in welke provincie de houder gevestigd is.

Subsidies en belastingvoordeel

Daarnaast geven diverse gemeenten subsidies op het gebruik van elektrische voertuigen. De hoogte van deze subsidies kunnen per gemeente verschillen. Om de aanschaf van een elektrische bus te stimuleren, gelden er tot 2021 ook andere belastingvoordelen op een volledig elektrische bus, namelijk:

Geen aanschafbelasting (BPM)
Geen wegenbelasting (MRB)
Lage bijtelling van 4% per jaar (sinds 2019 geldt dit percentage tot een catalogusprijs van maximaal 50.000 euro)